Gulerodsrisotto med farvede gulerødder
Gulerodsrisotto er kun en blandt mange forskellige risottovarianter, men vi synes helt sikkert, at du skal prøve kræfter med denne sindssygt lækre og delikate ret derhjemme. Gulerødder er nemlig ikke kedelige, da de kan tilberedes på mange forskellige måder og dermed smage forskelligt alt afhængigt af, om du koger, sylter eller steger dem. Følg fremgangsmåden herunder, og hvem ved – måske denne gulerodsrisotto bliver din nye favorit risotto.
Fremgangsmåde
Gulerodsrisotto
Hak bananskalotteløget fint, og læg det i en gryde sammen med olivenolie og 7,5 g smør
Sauter ved meget svag varme, indtil løgene bliver møre og klare.
Hæld bouillonen i en separat gryde, og lad simre ved svag varme.
Tilsæt nu risene til løgene, og svits ved middel varme under jævnlig omrøring, indtil risene har suget fedtstoffet til sig.
Tilsæt derefter hvidvinen, og kog yderligere ind.
Tilsæt løbende den kogende bouillon til risene og husk at røre jævnligt undervejs.
Når du kun har en smule bouillon tilbage, tilføjer du gulerodstern og pure, og lad det koge videre i et par minutter
Tilsæt fintrevet parmasanost til sidst og smag til med salt og æbleedike
Gulerodstern og puré
Skyl gulerødderne grundigt og fjern enderne.
Skær gulerødderne i tern af ca. 2x2 cm.
Kog gulerødderne i letsaltet vand i ca. 10 minutter indtil de er møre, men stadigvæk har lidt bid.
Blend 3⁄4 dele af gulerodsternene med smørret med en smule kogevand og stil de sidste tern til side.
Farvede gulerødder
Skyl gulerødderne og fjern enderne.
Skræl i tynde lange skiver med en tyndskræller.
Pisk rapsolie, eddike og salt grundigt sammen, og vend dressingen sammen med gulerodsstrimlerne.
Anretning
Anret gulerodsrisottoen i en dyb tallerkener eller skål med en håndfuld gulerødder, et drys finrevet parmesanost, en lille håndfuld merian og friskkværnet sort peber
Gulerødder i alle regnbuens farver
Gulerødder er måske ikke den mest hypede grøntsag, men med den rigtige tilberedning kan de orange-rødder smage åndssvagt godt, da de har en let sødelig og mild smag. Mange danskere vil nok tro, at guleroden er en nordisk råvare, men faktisk stammer den fra Afghanistan og kom først til Nordeuropa i 1300-tallet. Men intet desto mindre har vi i Danmark fantastiske vegetationsforhold for at dyrke rødderne. I vores gulerodsrisotto både steger, koger og sylter vi gulerødderne, som giver tre vidt forskellige smagsudtryk og viser, hvor alsidig gulerødderne faktisk kan være.
Gulerodsrisotto til hele familien
En anden måde at få lokket gulerødder ned i børn og kræsne voksne er at købe farvede gulerødder. Du kan med fordel toppe din gulerodsrisotto med hvide og lilla gulerødder, for at få anretningen til at se lidt mere spændende ud i skålen. Hvis du derimod har tænkt dig at koge de lilla gulerødder, er det en god idé at tilsætte lidt eddike eller citronsaft i vandet, så de bevarer deres flotte farve under tilberedningen.
Og så et lille ekstra tip til forældre med helt små børn: Gulerodspure fungerer faktisk fremragende som babymad også. Brug usaltet smør eller olie og kom mosen på et skoldet glas.
Gulerodsrisotto på forårsmenuen hos GRØD
I vores GRØD restauranter udskifter vi menuen 5-6 gange i løbet af året, alt afhængigt af årstiden, sæsonens grøntsager og gode lokale råvarer. Og foråret er helt klart en af vores favorit sæsoner! Hertil er vores gulerodsrisotto en tilbagevendende ret på vores forårsmenu som aftengrød. Så hvis du en dag har lidt ekstra travlt eller har lyst til at springe over hvor gærdet er lavest, kan du bare tage et smut forbi en af vores restauranter og få lækker gulerodsrisotto der.
Er du mere til en klassisk svamperisotto?
Som sagt kan risotto laves på et utal af måder og med forskellige typer grøntsager og ingredienser. Men den mest populære variant er nok den klassiske risotto med svampe – og selv den kan laves på mange forskellige måder alt afhængigt af, hvilke svampe du bruger. Så hvis du ikke er kæmpefan af gulerodsrisotto, men gerne vil prøve kræfter med den lidt mere velkendte og populære svamperisotto, kan du med fordel prøve vores risotto med svampe, som du kan finde opskriften på lige her.