Risalamande opskrift med hjemmelavet kirsebærsauce

60 min
2 salgs risalamande. En serveret med hjemmelavet kirsebærsauce og en med karamelsauce

Risalamande er en opskrift, som vækker mange minder, og som medfører mange traditioner. Du kender helt sikkert følelsen: Det er december, og den hyggelige julestemning har lagt sig, men der er lige en kamp, som skal kæmpes – den eftertragtede mandel skal nemlig findes og årets mandelgave skal uddeles. Vi ved godt, at det er vanvittigt vigtigt, men vi synes, at det er mindst lige så vigtigt, at retten samtidig smager sindssygt lækkert. Det her er vores bud på en delikat risalamande opskrift med hjemmelavet kirsebærsauce. Let the games begin!

Ingredienser

-
2 Personer
+

Risalamande opskrift

  • Grødris
    25 g
  • Sødmælk
    1.75 dl
  • Salt
    0.5 knivspids
  • Citronskal
    2 knivspids
  • Piskefløde
    1.25 dl
  • Vaniljestang
    0.25 stk
  • Rørsukker
    0.25 dl
  • Hakkede ristede mandler
    0.5 dl

Kirsebærsauce

  • Frosne kirsebær
    250 g
  • Rørsukker
    125 g
  • Stjerneanis
    0.5 stk
  • Rålakridspulver
    0.5 tsk
  • Øko appelsinskal
    2 knivspids
  • Maizena jævner
    0.5 spsk

Fremgangsmåde

Risalamande opskrift

  1. Bland ris, mælk, en halv flækket vaniljestang og salt i en tykbundet gryde, og kog op ved svag varme. Rør jævnligt i gryden, så mælken og risene ikke brænder på.

  2. Når risene er møre, men stadigvæk har en lille smule bid, er grøden færdig. Smag til med salt og lad grøden afkøle til den har stuetemperatur.

  3. Pisk fløden til skum sammen med citronskal og rørsukker. Vend flødeskummen forsigtigt med risengrøden og mandlerne.

Kirsebærsauce

  1. Bland alle ingredienser i en gryde (bortset
    fra maizena), og kog op ved svag varme.

  2. Sørg for ikke at røre for meget, da kirsebærene vil blive smattede.

  3. Når saucen har kogt ca. 15 min. skruer du ned for blusset og smager til med rørsukker.

  4. Bland maizena med en smule koldt vand og kom ned i gryden under nænsom omrøring. Køl kirsebærsaucen ned.

Risalamande opskrift er pæredansk

Trods sin franske betegnelse er risalamande opskriften pæredansk. Den blev opfundet af en dansk kok i 1800-tallet, hvor det var på mode at give retter franske betegnelser. Særligt i løbet af 1900-tallet begyndte retten at blive populær her i Danmark, da den lidt mere borgerlige del af befolkningen mente, at den klassiske risengrød opskrift ikke var fin nok mere. Derfor skulle juledessert-gamet oppes og risalamande begyndte at blive serveret på julebordet. Ikke desto mindre er den cremede risalamande opskrift heldigvis blevet noget, som vi alle sammen spiser nu og en meget vigtig del af vores juleritualer. For vi kender alle den evige kamp om at finde mandlen. Især når man efterfølgende, med det bedste pokerfjæs man har, prøver at skjule overfor de andre, at man er den heldige, er en herlig tradition, som man smiler af at tænke på.

Risalamande opskrift på mange forskellige måder

Selvom risalamande opskrifter grundlæggende kun består af 5 råvarer (grødris, mælk, fløde, mandler og vaniljesukker) så findes der mange forskellige tilberedningstraditioner. Skal risalamanden være med helt udkogte grødris? Skal den være super runny – eller helt fast i konsistensen? Hvor meget flødeskum skal der i? Osv. Osv. I vores risalamande opskrift kan vi godt lide at riste de mandler, som vi putter i risalamanden, da de giver et ekstra crunch og bid. Vi tilføjer også en lille smule citronskal for at bryde den fede og cremede risalamandekonsistens med lidt syrligt. Velbekomme!

Risalamande opskrift – med kirsebærsauce eller måske karamelsauce?

Selvom risalamande opskriften med hjemmelavet kirsebærsauce er sindssygt lækkert, kan man godt trænge til lidt afveksling en gang i mellem. Især i december måned, hvor den traditionelle dessert er på dessertmenuen ret ofte. F.eks. er der hjemme på Lasses bedstemors gård i Nordjylland tradition for at få serveret risalamande, ikke alene med kirsebærsauce, men også med en lun hjemmelavet saltkaramelsauce. Det kan måske godt lyde lidt mærkeligt, men Lasse synes altså, at det er sindssygt lækkert. Han kan dog også godt forstå, hvis der er nogen som synes, at det bliver lidt for meget af det gode.

Hvis du tør at gøre Lasses bedstemor kunsten efter, kan du bruge GRØDs metode til at lave verdens bedste karamelsauce. Vi laver vores karamelsauce af kondenseret mælk, som langtidskoger ved svag varme i 3,5 timer. Du kan finde en fremgangsmåde på karamelsaucen sammen med vores mest populære havregrød opskrift. Måske den nye risalamande opskrift også bliver en juletradition i dit hjem :-) Velbekomme!

Lasse Skjønning Andersen

Kurv

Støt Røde Kors

Går ubeskåret til Røde Kors vigtige arbejde

Støt Røde Kors

9,00 kr.

Støt Røde Kors

19,00 kr.